Home
Prezentare
Primaria
Turism
Cultura
Firme
Sebesu de Jos
Album foto
Contact

 

Link-uri utile:

 
Sibiu
Muntii Fagaras
Mers trenuri
Harta
 

 

 

 

  




 

Edificii sociale si culturale

 

   Scoala

  Nu exista date certe care sa ateste inceputurile scolii din Turnu Rosu, dar documentele din care rezulta ca in anul 1702 erau in comuna 5 preoti si un gramatic duc la concluzia ca exista o scoala in care se invatau scrisul, cititul, cantari bisericesti si notiuni de religie. Pana in anul 1921 scoala a apartinut de biserica.

Scoala nu a avut o cladire proprie pana in 1829 cand s-a construit scoala din curtea bisericii, astazi muzeu al comunei. Mutarea scolii in cladirea in care se afla si in prezent s-a facut in anii 1928, cand s-au amenajat 8 sali de clasa, bibiloteca scolara, muzeu geologic, farmacie scolara in cladirea din zona garii care apartinea CFR (una din cladirile ramase de la vechea Vama Austro-Ungara). Localul scolii a suferit in timp o serie de transformari in vederea adaptarii la cerintele procesului de invatamant si la numarul de elevi in crestere. In 1965 s-a construit corpul de cladire care cuprinde gradinita si sala de sport si s-a introdus incalzirea centrala. In  anul 2011 scoala si gradinita au fost renovate in cadrul unui proiect cu fonduri europene. Detalii

 

cladirea scolii in anul 2009

in 2012 - dupa renovare

 
   

Centrul Scolar - Centrul de Plasament

  A fost infiintat in 1938 sub denumirea de casa de copii ca urmare a mutarii aici a orfelinatului CFR de baieti  din Predeal intr-o cladire construita special si intr-o cladire preluata de la vechea vama austro-ungara. In 1946 un incendiu a distrus mansarda cladirii. Din 1962 ia denumirea de casa de copii cu scoala ajutatoare. In prezent aici functioneaza Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva si  Centrul de Plasament pentru Copilul cu Dizabilitati.

 

   Biblioteca

  S-a infiintat in 1924, fiind la acea vreme administrata de bibliotecarul caminului cultural, care era de obicei un invatator. Datorita cresterii numarului de volume la peste 1000 si cererii mari de carte, in 1950 se numeste bibliotecar salariat. In mare parte fondul de carte a fost distrus intr-un incendiu in 1960. In continuare biblioteca a functionat o perioada in cladirea Scolii Generale, dupa care este din nou anexata Caminului Cultural. Functioneaza in cladirea actuala din 2004 si numara cca. 10300 volume. Din anul 2012 la biblioteca s-a implemetat programul Biblionet. Prin acest program cititorii si mai ales elevii din comuna beneficiaza de acces gratuit la calculatoare conectate la internet si programe educationale online. Interiorul a fost renovat complet si s-a refacut instalatia de incalzire in 2013.

 

 

     Centrul medical

  Inaugurata in anul 2016, cladirea se afla in centrul comunei si include doua cabinete medicale, un cabinet stomatologic, o farmacie si sali pentru activitati si festivitati.

Puteti afla programul cabinetelor medicale si informatii privind inchirierea salilor de festivitati de pe websitul Primariei.

      Pagina Centrului Medical

 

     Primaria

  Vechea cladire a Primariei a fost renovata si extinsa in 2004. Din anul 2011, Primaria Turnu Rosu are website propriu, in care este prezentata activitatea Consiliului Local, precum si a compartimentelor din subordinea primarului.

Puteti vizualiza aici hotararile Consiliului Local, aspecte din activitatea formatiei de pompieri (SVSU) si a SC Apa-Canal, documente de stare civila, descarca formulare de declaratii fiscale sau puteti afla multe informatii utile pentru cetateni.

      Websitul Primariei.

 
   Vechiul Dispensar

    In anul 1943 se construieste in comuna, pe locatia unde functioneaza astazi bucataria Caminului Cultural, biblioteca si oficul postal, o cladire destinata dispensarului medical si baii populare. Localul avea 4 incaperi in care functionau un dispensar, un cabinet dentar si baia populara, utilate modern pentru acea vreme, de catre Cooperativa Sanatatea Neamului. In acelasi an s-a infiintat si o maternitate in cladirea scolii vechi de langa biserica, actualul muzeu. In cladirea din zona garii, dispensarul a functionat din 1968 pana in 2016.

Din luna octombrie 2016, dispensarul si farmacia functioneaza in centrul comunei, cladirea Centrului Medical.

 

 

 

    Gara CFR

  Cladirea garii reprezinta pentru istoria comunei un reper important. A fost construita in 1896. In cladire functionau vama Austro-Ungara, posta si o scoala unde invatau copiii functionarilor unguri ai garii. In cadrul garii mai functiona un depou de locomotive cu anexe pentru angajati. La etaj si in alte doua cladiri invecinate erau locuinte ale functionarilor.

In prezent in cladire functioneaza Arhivele Nationale ale CFR.

 

 

    Caminul Cultural.

  Istoria edificiului este legata de locuitorii din Turnu Rosu care au emigrat in Statele Unite ale Americii si de Societatea Culturala infiintata de acestia. Cladirea a suferit in timp numeroase transformari,

Alte detalii pe pagina institutiei

 

 

 

Home | Prezentare | Primaria | Turism | Cultura | Firme | Sebesu de Jos | Album foto | Contact

                                                

                                                 Realizare - grafica - foto - Dan Hodorogea - www.hasu.ro - tel.0269.213078,  0748.093220