Home
Rezervatia geologica
Biserica
Manastirea
Scoala
Muntii
Caminul Cultural
Muzeul

 

 

Link-uri utile:

Sibiu
Muntii Fagaras
Mers trenuri
Harta
 

 

 

 

Caminul Cultural Principele Mihaiu

Intre anii 1901 si 1914 circa 100 de locuitori din comuna au emigrat in America de Nord unde au muncit la constructia cailor ferate sau in industrie. Unii dintre ei au revenit in tara si cu banii castigati si-au refacut gospodariile afectate de incendiul din 1900, insa un numar de 62 de emigranti s-au stabilit in USA, ducandu-si si familiile din tara, sau intemeindu-si acolo familii. Cea mai mare parte dintre ei, atasati de satul natal, au pus bazele asociatii culturale si au colectat bani pe care i-au trimis in tara pentru consturirea unui Camin Cultural. Initiatorul colectei la Detroit, Toma Pascu a adus personal in anul 1919 suma de $20.000 obtinuta din colecta. „Caminul Cultural Principele Mihaiu”- format dintr-o sala mare de reprezentatii culturale, camere anexe pentru biblioteca, pentru aparat de proiectie si antreu cu camere alaturate pentru garderoba si casa de bilete - a fost terminat in 1922. Pe frontispiciu era scrisa deviza NIHIL SINE DEO iar pe drapelul tricolor al Caminului Cultural era pictat in ulei principele Mihai, atunci in varsta de un an si urmatoarea inscriptie:

Caminul Cultural Principele Mihaiu

Com. Porcesti - Sibiu

Fondat in U.S.A. la 17 august 1919

Initiatior              Nasi

Toma Pascu        Ilie N. Grigore

                                                 Si sotia sa Ana

 

Cladirea, ridicata in 1922, a suferit numeroase modificari, extinzandu-se in doua etape. Prima a etapa a constat in  marirea scenei, construirea unor anexe si a unui club unde a functionat o perioada biblioteca iar a doua modificare, facuta in 1988, a insemnat construirea bucatariei (pe locul cladirii laterale din dreapta Caminului Cultural, care a fost initial baie populara cu dispensar, apoi frizerie) si construirea la etaj a salilor in care functioneaza azi biblioteca si oficiul postal.
bullet Incepand din anul 2003, cand s-a modernizat si renovat clubul, sala mare a caminului cultural este gazda activitatilor culturale si sala de nunti iar clubul se inchiriaza pentru intruniri de pana la 50 de persoane.
bulletin anul 2011 se finalizeaza repararea acoperisului Caminului Cultural,
bulletin 2013 s-a renovat complet interiorul, cu refacerea integrala a instalatiei electrice si a celei de incalzire, s-au montat instalatii de aer conditionat s-a izolat termic si s-a zugravit exeriorul,
bulletin septembrie 2013, odata cu renovarea s-a amenajat si incaperea alaturata scenei destinata artistilor si s-au refacut instalatiile la bucatarie si bibiloteca.

Interior modernizat - 22 sept 2013

Exterior renovat - 22 sept 2013

     In cadrul Caminului Cultural functioneaza formatii de dansuri populare ale elevilor din localitate si au loc serbari scolare, adunari populare si petreceri ale tineretului. Tot aici isi are sediul si Asociatia Culturala Turnu Rosu.

 

Home | Rezervatia geologica | Biserica | Manastirea | Scoala | Muntii | Caminul Cultural | Muzeul

                                                

                                                 Realizare - grafica - foto - Dan Hodorogea - www.hasu.ro